Ιστορία

Όλα ξεκίνησαν το 1891 με την ίδρυση ενός εργοστασίου στην πόλη Södertälje για την κατασκευή σιδηροδρομικών βαγονιών. Το όνομα της εταιρείας ήταν Vagnfabriksaktiebolaget i Södertälje (στα Σουηδικά σημαίνει «Εργοστάσιο βαγονιών ΕΠΕ στο Södertälje), και η σύντομη ονομασία ήταν Vabis. Σύντομα, η εταιρεία ξεκίνησε επίσης να σχεδιάζει και να κατασκευάζει αυτοκίνητα και φορτηγά.


Το 1900 ιδρύθηκε η Maskinfabriksaktiebolaget Scania (ένα μίγμα Σουηδικών και Λατινικών που σημαίνει «Εργοστάσιο μηχανών ΕΠΕ στο Skåne”) στην πόλη Malmö, τη μεγαλύτερη πόλη της πιο νότιας επαρχίας της Σουηδίας, το Skåne, με σκοπό την κατασκευή δίκυκλων. Σύντομα, η Scania ξεκίνησε και την παραγωγή αυτοκινήτων και φορτηγών.


Το 1902 κατασκευάστηκε το πρώτο φορτηγό. Το 1911, η Scania και η Vabis συγχωνεύτηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στον αυξημένο ανταγωνισμό από όλη την Ευρώπη. Κατασκευάστηκε το πρώτο λεωφορείο και η παραγωγή αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων συνεχίστηκε τόσο στο Malmö όσο και στο Södertälje.


Βίντεο: Ένα τροχοφόρο φορτηγό αλληλογραφίας - Αυτοκίνητο – Τράκτορας πυροβολικού (0:19)
Το 1935 η Scania-Vabis έγινε γενικός αντιπρόσωπος της Volkswagen στη Σουηδία.


Το 1936 η Scania-Vabis παρουσίασε τον πρώτο εσωτερικό κινητήρα ντήζελ.


Το 1939 η Scania-Vabis αποκάλυψε τον κινητήρα Royal, έναν μοναδιαίο κινητήρα ντήζελ με τυποποιημένα εξαρτήματα, που αποτελούσε καινοτομία για την εταιρεία. Έτσι ξεκίνησε το δομοστοιχειωτό σύστημα της Scania.


Το 1949 η Scania-Vabis κυκλοφόρησε τον πρώτο κινητήρα ντήζελ άμεσου ψεκασμού. Ο κινητήρας αυτός ήταν τόσο ανθεκτικός που έγινε γνωστός ως ο «κινητήρας 400.000 χιλιομέτρων».


Στη δεκαετία του 1950, η Scania-Vabis ξεκίνησε να δημιουργεί ένα δίκτυο πωλήσεων και εξυπηρέτησης στην Ευρώπη.


Το 1957, η Scania-Vabis ξεκίνησε την παραγωγή φορτηγών στη Βραζιλία.


Στη δεκαετία του 1960, άνοιξαν περισσότερα εργοστάσια παραγωγής στη Σουηδία – ένα εργοστάσιο παραγωγής λεωφορείων στο Katrineholm και ένα εργοστάσιο παραγωγής ταξί στο Oskarshamn.


Το 1965, εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο συναρμολόγησης στην πόλη Zwolle, στην Ολλανδία.


Το 1969, η Scania-Vabis κυκλοφόρησε το νέο οκταβάλβιδο κινητήρα 14 λίτρων (350 ίππων). Ήταν ο πιο ισχυρός κινητήρας φορτηγού στην Ευρώπη.


Το 1969, η Scania-Vabis συγχωνεύτηκε με τη σουηδική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών και αυτοκινήτων Saab και δημιούργησαν την εταιρεία Saab-Scania.


Το 1976, η Scania άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Tucuman, στην Αργεντινή.


Το 1992, η Scania άνοιξε ένα εργοστάσιο στην πόλη Angers, στη Γαλλία.


Το 1995, η Scania έγινε ξανά ανεξάρτητη εταιρεία και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, ενώ την επόμενη χρονιά εισήχθη και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Το 2000, 11 εργοστάσια σε πέντε χώρες συμμετείχαν στην κατασκευή του εκατομμυριοστού φορτηγού της Scania.


Το 2007, η Scania παρουσίασε το λεωφορείο του μέλλοντος, ένα υβριδικό, αστικό λεωφορείο πλήρους μεγέθους και χαμηλού δαπέδου, το οποίο έχει μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 90 τοις εκατό, εάν χρησιμοποιεί ως καύσιμο την αιθανόλη.


Το 2008, η Volkswagen έγινε η κύρια ιδιοκτήτρια της Scania, έχοντας το 68,6 των δικαιωμάτων ψήφου και το 37,73 τοις εκατό των δικαιωμάτων επί του κεφαλαίου.


Για περισσότερες πληροφορίες για τον Όμιλο Scania: